Önya      (se även uppdatering längst ner!)

Önya blev avlivad på operationsbordet torsdagen den 20/2-14. Hon hade för mycket cirkumanalfistlar. Hade inte gått bort fast hon fått medicin. Hon blev bara 5 år 5 månader gammal. R.I.P fina Önya.

Min andra schäfertik som är född 2008-09-30.

Hon har tyvärr också varit sjuk som unghund och blev opererad för lösa benbitar i somras. Hon skulle då vara i stillhet i flera månader.

Dessutom åkte ena örat inte upp så kennelägaren kunde ändå inte ha henne kvar som avelstik. Och vi hade haft henne sedan i julas för att kennelägaren hade fullt sjå med två andra valpkullar. Så vi köpte henne och opererade henne en vecka efter köpet.

önya

Önya
Önya står som på utställning

Krilles Önya kallas "Önya"

Krilles Önya

NUCH NORDV-06 SCHHI

Odin Av Zynken "pappa"

SCHHII Sarko Di Casa Mary

"farfar"

SCHHIII Ursus Von Batu
Elfy Di Casa Mary
Cora Av Zynken SCHHIII NUCH SUCH Emo Von Der Wienerau
SCHHI Xindi Von Der Wienerau
SCHHI SUCH Jaceline Von Der Marker Allee "mamma" SCHHIII Quando Vom Sofienwald SCHHIII Flex Von Tronje
SCHHII Anabel Vom Sofienwald
SCHHII Hera Sennerblut SCHHIII Layos Vom Thermodos
SCHHI Natalie Vom Solling

Lite uppdatering angående Önya!     Läs om Glycoflex här <<<<

Fredagen den 21 januari 2011 åkte vi till Strömsholm pga Önya har haltat i några veckor. Jag väntade några veckor ifall det skulle gå över. Men tyvärr har det blivit sämre i stället. Vi röntgade hennes armbåge och det såg illa ut. Hon hade blivit värre mot innan hon opererade sig när hon var unghund ca 7 månader. Det är samma armbåge som hon opererade sig i. Det var då lösa benbitar. Försäkringen är ju redan utnyttjad endast 10.000 kr hade dom som tak på Folksam så när hon opererades förra gången fick vi betala ca 7.000 kr själva. Så när vi röntgade om hennes armbågar gick ingenting på försäkringen. Jag tycker det blir sämre och sämre när man har försäkringar. Tycker att förr när våra hundar var sjuka så fanns det inga tak utan man kunde komma till veterinären och åtgärda felen om och om igen ifall det inte blev bra första gången. Jag är så besviken på alla jävla försäkringsbolag. För givetvis har man inte möjlighet att betala ca 17.000 kr plus rehabilitering med vattengymnastik och massage osv en gång till. Veterinären sa också att det kanske inte ens skulle bli bra igen. Det är tydligen svårt att se på röntgen vad som är fel i armbågen om det tex är en lös benbit eller inte. Så hon sa att dom för att vara säkra var tvungna att öppna henne först innan hon kunde tala om vad som var det egentliga felet. Så vi avvaktar och ger henne Rimadyl som är antiinflammatoriskt och så ger vi glycoflex som ska vara återbildande i skelettet. Men tyvärr så tror jag att hon tyckte hon blev bättre när hon började få detta så hon rörde på sig mer. Tycker att hon haltar väldigt mycket mer nu. Så jag antar att hon lever på lånad tid. Troligtvis är hon borta i sommar. Just nu är hon bara 2 år och 3 månader stackaren! Tycker det är så förbannat jobbigt och orättvist att hon inte ska få leva ett normalt liv nästan alls i sitt liv. Vi har ju tagit det så försiktigt och inte gått så mycket med henne efter förra operationen för att hon inte skulle bli sjuk igen. Och i höstas så gick jag inte ens med henne på hundklubben pga jag tyckte hon var så barnslig och inte utvecklat sig så mycket som man vill för att dom ska vilja jobba lite på planen. Det enda hon vill är att föja mig i hasorna och sitta/ligga bredvid mig var jag än är.

Lite uppdatering 2011-04-09!

Önya haltar knappt något nu efter att ha ätit dubbel dos av båda sorterna. Har gått ner med hälften av glycoflex men äter 2 tabletter Rimadyl än. Däremot så slutar hon ju aldrig att klia sig oavsett vad hon får för foder. Hon verkar må bra ca 1 månad alltid första påsen med mat sedan verkar hon bli dålig av den. Hon har fått flera påsar mat som ska vara just för allergi. Nu har hon börjat att slicka sig mellan tassarna precis som min första hund Ida gjorde. Och hon hade allergi och fick svamp mellan tårna för att hon slickade så mycket. Så det är dags att åka till veterinären igen och kolla vad hon är allergisk mot. Så kanske hon får medicin. Önya är en typisk allergihund och så mycket fel som hon har. Suck! Vet inte om det är mamman eller pappan som gav henne allt detta. Men förbannat tråkigt är det iaf. Som tur är så är iaf Bessie bra än.

 2011-04-24

Lite nytt om Önya. Förra söndagen var hon med till hundklubben och jag tränade henne halva tiden och den andra tiden med Bessie. Och i måndags så haltade hon igen. Och nu har hon fått dubbel dos av glycoflex igen om det nu går över av det. Gör det inte det, så är det nog dags att avliva stackars Önya. Hon är nu 2½ år gammal. Och jag är så ledsen för hennes skull. Att hon inte ska få leka och vara bra. Hon skulle ju nu vara i sin bästa ålder. Leka och träna lydnad som jag gör med Bessie.   Jag låter henne gå så här i ca 3 veckor sedan får vi se.... Håll alla tummar och tår ni som läser detta!

2011-07-24

Oj, har alldeles glömt att uppdatera ang Önya. Just nu haltar hon inte. Men hon får ju 2 glycoflex och en rimadyl varje dag. Jag gick ner till 1 rimadyl för ca 3 veckor sedan. Tänkte sluta med den andra och sista också snart och bara ge glycoflex så får vi se om hon fixar det. Hon har inte haltat på flera månader nu iaf tack vare detta. :) Så fortsätt håll tummarna!

2011-08-31

Den 15 augusti slutade jag med den sista rimadylen. Nu får hon bara 2 st glycoflex om dagen. Och hon har inte börjat att halta än.

2011-09-22

Ännu har inte Önya börjat halta. Hon leker och springer som vanligt. Vill även skriva att hon slutat klia sig eller slicka på sina tassar. Efter att ha bytit flera ggr till olika foder som ska vara just till allergihundar så började jag med Doggy. Doggy har jag gett till mina blandrashundar Lisa och Ludde hela livet. Och deras mamma hela livet. Och efter ca en månad så blev hon bra. Så någon gång får man ha tur. Doggy är ju väldigt billigt och svenskt foder också. Bessie får ett dyrt foder och det vågar jag inte byta ut.

2012-08-18

Den 9 augusti började jag med ett blötfoder, alltså inget torrfoder mer eller bröd, potatis osv. Nästan lite som LCHF fast för hundar. Det enda som är i är ris. Verkar fungera alldeles ypperligt åt alla hundarna. Dom bajsar mindre och dom fullkomligt älskar maten. :)

Men lite mindre roligt är att Önya har börjat att svara med morrningar när Bessie säger till henne. Önya är sådan att hon alltid är efter Bessie. Och vi har varit väldigt förvånade att Bessie har orkat med henne så länge som hon gjort. Men nu har dom börjat att slåss då och då. Har inte blivit några sår som det blev när Bessie och Lisa slogs (då var det nog mer allvar) men det räcker för att vi tycker det är otäckt. Så tyvärr blir nog inte Önya så länge kvar i livet. Har försökt att muntligt hitta ett nytt hem åt henne men jag vill nog inte sätta ut henne på blocket. Hon hade mått bra av att få vara ensamhund helst åt ett äldre par. Hon drar ju aldrig i kopplet utan går jämt fot utan koppel och är så följsam. Hon hade varit perfekt åt någon som inte hade hund. :(

2012-09-03

I går åkte vi till Järfälla och lämnade Önya på prov till en familj. Dom bor i villa och hade inga djur, inte ens en katt. Så nu får hon all kärlek själv. Dom har lovat att köpa samma mat som hon börjat att äta eftersom hon mår så bra av det. Priima fanns att köpa några mil ifrån dom. Så nu får vi hålla tummarna att hon kan acklimatisera sig där och inte bara vänta på att vi ska komma och hämta hem henne. Bessie och Önya slogs i torsdags så Bessie skadade sig och jag blev biten i handen när jag försökte avvärja bråket. Vi har ju alltid sagt att man bara väntar på att Önya ska svara tillbaka när Bessie säger ifrån. Önya vallar ju Bessie jämt när dom är ute. Men den sista tiden har hon bara gjort det i början sedan har Önya gått fot bredvid mig fast jag sagt åt henne att springa lite. Det var efter i våras när dom löpte samtidigt för det har dom aldrig gjort förut. Då var det tydligen lite för mycket hormoner mellan dom och sedan har det fortsatt. Hoppas, hoppas dom tycker om Önya och hon tycker om dom så hon får stanna. 

2012-11-19

Den 17 november var Gunnar och jag upp till Järfälla där numera vår lilla Önya bor. Vi skrev över papprerna så nu äger vi inte henne längre. Hoppas verkligen att dom förstår allvaret att ge henne blötfoder längre än någon månad nu. Upp till 6 månader ska man vänta med att ge ngt annat än det. Hon har ju haft klåda hela tiden till och från. Har prövat det mesta och hon tycker om det i ca en månad sedan verkar hon trött på torrfodret. Såg när vi var där att hon trivdes. Jag kände att hon ville vara hos oss alla samtidigt. Hon satte sig på golvet och titta på oss. Det kommer nog att gå bra med allt där.